wat zijn medische mondkapjes?

Wat zijn medische mondkapjes?

Belangrijk om te weten
In dit artikel geven we je tips en antwoorden op vragen over mondkapjes. Graag willen we allereerst benadrukken dat het dragen van een mondkapje niet dé manier is om besmetting te voorkomen. Het is namelijk absoluut geen vervanging van social distancing.

Blijf dus- ook wanneer je een mondkapje draagt, op gepaste afstand. Een niet-medisch mondkapje kan je mogelijk een veiliger gevoel geven, maar in de praktijk is er maar weinig bekend over de effectiviteit ervan.

Wat zijn medische mondkapjes?

FFP1-, FFP2-, en FFP3-mondneusmaskers, II, IIR mondneusmaskers

 • FFP

  Misschien heb je het al voorbij zien komen: FFP. Deze afkorting staat voor Filtering Facepiece Particle; ofwel: een gezichtsmasker dat deeltjes filtert. Het getal dat erachteraan komt (1,2 of 3) geeft de mate van het filteren van de ingeademde lucht aan. Een hoger getal staat gelijk aan meer bescherming. Dit soort maskers bevatten ook een CE-markering.

  De World Health Organization adviseert medewerkers die zorg verlenen (aan corona-patiënten) om minimaal FFP2 of soortgelijke maskers te dragen. Deze worden op basis van de norm NEN-EN 149 +A1 getoetst. Ook moeten de maskers voldoen aan de EU-Richtlijn 93/42/EEG voor medische hulpmiddelen (of EU-verordening 2017/745) en de EU-norm NEN-EN 14683:2019

  I, II, IIR

  De medische I, II en IIR mondkapjes vallen onder de categorie chirurgische maskers. Een chirurgisch mondmasker houdt vloeistofspatten tegen, maar niet de allerkleinste deeltjes van virussen, bacteriën en stofdeeltjes. Het FFP ademhalingsbeschermingsmasker houdt die deeltjes WEL tegen. Verder sluit het chirurgisch mondmasker vaak iets minder goed aan op het gezicht. Chirurgische mondmaskers moeten voldoen aan de Medische Hulpmiddelen richtlijn en aan de NEN-EN 14683 norm. Er zijn meerdere typen:

  • Type I: 3-laags non-woven mondmaskers met oor elastieken en neusbeugel en hebben een bacteriefilterprestatie van 95%.
  • Type II: 3-laags non-woven mondmaskers met oor elastieken en neusbeugel en hebben een bacteriefilterprestatie van 98%.
  • Type IIR: Dit is de variant met een een bacteriefilterprestatie van 98% die geen vocht doorlaat. Het is bedoeld ter bescherming van de neus- en mondslijmvliezen tegen spatten van lichaamsvloeistoffen. De ‘R’ duidt op vochtbestendigheid van het mondkapje.

  without us even realizing

Niet-medische mondkapjes

Niet-medische mondkapjes hebben geen officiële aanduidingen en hoeven dus niet aan de bovenstaande normeringen te voldoen. Er worden weinig tot geen eisen aan gesteld, ‘als het je neus en mond maar bedekt’. Maar, waarom zou je zo’n mondkapje dan dragen? De voordelen van het dragen van een mondkapje zijn dat ze een korte tijd druppels tegen kunnen houden. Daarnaast ben je mogelijke ook minder bezig met het contact met je gezicht (denk aan in je ogen wrijven, onbewust aan je neus zitten of een vinger naar je mond brengen).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoofd Menu